Den amerikanske spiseturnèen

De siste ukene har vi forspist oss gjennom Amerika – fra Midtvesten til New York.  Her er noen matfavoritter fra turen!

Fra tak til bord
New York må fortsatt sies å være stedet hvor de fleste mattrender klekkes ut, og jeg hadde gledet meg til å besøke restauranter som fokuserte på matens opprinnelse, lokale gårder og usprøytede sesongråvarer. Dette har vært trendy så lenge at det å bruke menyplass på å fortelle om gårdsbruket hvor råvarene kommer fra (som oppleves som en slags nyvinning i Oslo), nærmest er tatt for gitt. Selv i småbyen Beloit, Wisconsin fant vi restauranter med jord-til-bord-tankegangen inne. Som her i Norge, har nok mange begynt å savne en nærhet til maten de spiser og ønsker å lære mer om hvordan den lages. Og alt er som kjent større i Amerika.

Jeg ble veldig glad over å oppdage at også det å ha en egen gård tilknyttet restauranten har blitt relativt dagligdags i gode, gamle New York. Pizzadestinasjonen Roberta´s i Bushwick har sin egen hage i bakgården hvor de på sommertid dyrker mesteparten av grønnsakene til restauranten. En periode gikk også noen geiter og beitet på den usannsynlige urbane gården – midt blant nedslitte fabrikkbygg og lastebilparkeringsplasser. Det samme gjelder steder som West Villages Bell Book & Candle  og Rosemary´s som også dyrker sine egne grønnsaker i bakgården eller på taket.

De flate bytakene brukes til dyrkingsareal og det finnes ikke mindre enn seks store, kommersielle gårder som har hele gården på toppen av ulike skyskrapere i Manhattan, Brooklyn og Queens. Selv økokjeden Whole Foods har sin egen takgård i Gowanus, Brooklyn.

I tillegg har flere anerkjente restauranter – som Forager´s, Fat Radish, Egg og Northeast Kingdom – egne gårder som de drifter i mer rurale deler av New York State. Noen steder går bevegelsen motsatt vei – og gårder oppretter sine egne restuaranter, som på Blue Hill Farm eller Edgemere Farm (gården som leverer grønnsaker til legendariske Rockaway Taco).

Bærekraftige kjøkken
Så kommer alle restaurantene som på den ene eller andre måten forsøker å være miljøvennlige; de utallige økologiske, vegetariske, veganske, med råvarer som er fra småskalaprodusenter, produsert så lokalt som mulig.

Siden jeg bodde i New York i 2008 har mye endret seg. Riktignok fantes de to gigantiske, heløkologiske matvarekjedene Whole Foods og Farmer Joe´s da også, men nå skilter så og si alle rufsete hjørnebutikker med å være økologiske. At det finnes et godt vegetaralternativ er tatt for gitt nesten uansett hvor du spiser; nå har de fleste respektable restauranter også veganske retter på menyen. I tillegg finnes fantastiske restauranter som The Pickle Shack, etiopiske Bunna Cafè og The Butcher´s Daughter – som har menyer helt uten animalske produkter. Det høres kanskje ikke så revolusjonerende ut, men når man bor i en by som knapt har to-tre egne vegetarrestauranter, er det forfriskende med kokker som tar kjøttløs mat på alvor. Nam! Siden å dra til New York ofte er som å se inn i en krystallkule, kan man jo håpe at det er slik det blir i Oslo også om noen år.

Hvis du skal til New York, her er mine anbefalinger fra turen:

East Village
Momofuku Noodle Bar (ramen!)
Ippudo (også ramen – ikke fullt så legendarisk, men veldig bra!)

Lower East Side/Soho
Mission Cantina (tacos! Se også etter den mer kinaorienterte pop-up-en Mission Chinese av samme folka)
Shopsin`s (ALT på den 900-retters menyen er godt, selv om stedet ser litt shabby ut)
The Fat Radish (her er det lurt med en reservasjon – og etter middagen burde du gå over til den fantastisk trivelige baren av samme eiere – The Leadbelly)
Estela (fantastisk mat!)
The Butcher´s Daughter (veldig bra vegetarmat!)
Morgenstern´s (sprø iskrem)
Russ & Daughters (sild og sylteagurk!)
Ten Bells (velassortert og hyggelig naturvinsbar)

Williamsburg
Egg (blant de første til å kaste seg på farm-to-table-trenden)
Dokebi (koreansk BBQ)
Cafè Colette (fint frokoststed)
Hotel Delmano (nydelig bar fra folka bak Cafe Colette)
Marlow & Sons
La Superior (svensk-meksikanske tacos!)

Bushwick
Roberta`s (byens beste pizza + mer upscale søsterrestaurant, Blanca, i overetasjen)
Northeast Kingdom (nyamerikansk)
Momo Sushi Shack (veldig god sushi)
King Noodle (nabolagets mest kitsji bar, med mat hele natta)
The Narrows (nabolages beste cocktails)

Andre deler av byen
Rockaway Taco(på Far Rockaway, som virkelig er langt unna, men som enkelte hevder har byens beste taco)
Berg ´n, Crown Heights (ølhallversjonen av det elleville matmarkedet Smorgasburg)
Ample Hills Creamery (nok et sprøtt iskremsted!)
Long Island Bar (ofte kåret til byens beste bar, selv om den ligger i uhippe Cobble Hill)
Jalopy Theatre (musikkskole og gammelt teater i Red Hook, Brooklyn. Dra dit på Roots´n´Ruckus på onsdager)
Pickle Shack (vegansk og sylteorientert sted i Gowanus, med en av byens beste bahn mi-er)

 

This entry was published on november 3, 2014 at 18:24. It’s filed under Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: