Av alle ting, så er faktisk kaffegrut en fantastisk ubenyttet ressurs. Nordmenn er blant de folkeslagene i verden som drikker mest kaffe – nærmere 1000 kopper hver i året. Men visste du at når du drikker en kopp, blir nærmere 99% av næringsstoffene igjen i kaffegruten (blant annet store mengder antioksidanter og nitrogen)? Og at denne sorte massen har uendelig mange praktiske bruksområder?
Gruten på St.Hanshaugen har forstått dette – og er godt i gang med å gi kaffegruten et lengre liv. Bakkvinne Siri Mittet får kaffegruten fra noen av baristaene i Oslo, og bruker den til å lage såpe, dyrke østerssopp og lage meitemarkkompost. I tillegg holder hun kurs om alt det nyttige man kan bruke kaffegruten til – det sorte gullet, som hun kaller det.
På søndag var jeg på kurs og lærte hvordan man lager såpe med kaffegrut. Kaffe er nemlig utmerket såpe – de små kornene er bra som skrubb, de fjerner døde hudceller, de er betennelseshemmende og fulle av antioksidanter. Foruten kaffegrut inneholder Grutensåpa
– olivenolje og kokosolje (for fuktighet, vitaminer og mineraler til huden – kan også byttes ut med andre typer olje)
– lut (for at såpa skal stivne og bli såpe. Lut – eller kaustisk soda – får man kjøpt på ulike jernvareforhandlere – blant annet Maxbo)
– ferdigtraktet kaffe
– lavendelolje (for god lukt og beroligende effekt – kan byttes ut med bl.a. andre eteriske oljer eller sitron)
Her er oppskriften: http://www.artofmanliness.com/2011/05/12/how-to-make-bar-of-soap/
Hvis du ikke vil lage din egen, kan du kjøpe den fabelaktige Gruten-såpa fiks ferdig på blant annet Tim Wendelboe, Den gode jord på Bjølsen og på Det grønne hjørnet på St. Hanshaugen.
I.
Foto fra Grutens facebookside.