Det nye sorte gullet

Av alle ting, så er faktisk kaffegrut en fantastisk ubenyttet ressurs. Nordmenn er blant de folkeslagene i verden som drikker mest kaffe – nærmere 1000 kopper hver i året. Men visste du at når du drikker en kopp, blir nærmere 99% av næringsstoffene igjen i kaffegruten (blant annet store mengder antioksidanter og nitrogen)? Og at denne sorte massen har uendelig mange praktiske bruksområder?

Gruten på St.Hanshaugen har forstått dette – og er godt i gang med å gi kaffegruten et lengre liv. Bakkvinne Siri Mittet får kaffegruten fra noen av baristaene i Oslo, og bruker den til å lage såpe, dyrke østerssopp og lage meitemarkkompost. I tillegg holder hun kurs om alt det nyttige man kan bruke kaffegruten til – det sorte gullet, som hun kaller det.

På søndag var jeg på kurs og lærte hvordan man lager såpe med kaffegrut. Kaffe er nemlig utmerket såpe – de små kornene er bra som skrubb, de fjerner døde hudceller, de er betennelseshemmende og fulle av antioksidanter. Foruten kaffegrut inneholder Grutensåpa
– olivenolje og kokosolje (for fuktighet, vitaminer og mineraler til huden – kan også byttes ut med andre typer olje)
– lut (for at såpa skal stivne og bli såpe. Lut – eller kaustisk soda – får man kjøpt på ulike jernvareforhandlere – blant annet Maxbo)
– ferdigtraktet kaffe
– lavendelolje (for god lukt og beroligende effekt – kan byttes ut med bl.a. andre eteriske oljer eller sitron)

Her er oppskriften: http://www.artofmanliness.com/2011/05/12/how-to-make-bar-of-soap/

Hvis du ikke vil lage din egen, kan du kjøpe den fabelaktige Gruten-såpa fiks ferdig på blant annet Tim Wendelboe, Den gode jord på Bjølsen og på Det grønne hjørnet på St. Hanshaugen.

I.

Foto fra Grutens facebookside.

This entry was published on november 17, 2014 at 14:06. It’s filed under Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bokmerk permalenken. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: