København-guide

Vi var nettopp i København i en liten uke – naturvinen og den nynordiske matens hjemby! Her er noen av de bra stedene vi spiste og drakk i den gode by København:

Mat
Manfreds mad og vin – den grønnsaksbaserte økofavoritten på Nørrebro.
Uformelt og prisvennlig mat fra den nynordiske kjendiskokken Christian Puglisi (og som alle gode kokker i København har han en gang jobbet på Noma).
Relæ – Puglisis lille Michelin-stjernested rett over gata for Manfreds i deilige Jægersborggade på Nørrebro. Som Manfreds er de økologisk sertifisert og serverer helt fantastisk mat mer i fine dining-sjiktet enn naboen – forvent mye grønnsaker og en nordisk meny. Også som på Manfreds kan du forvente et stort naturvinsbasert vinkart.
Atelier September – som navnet tilsier, er det et tidligere galleri som nå er gjort om til et bittelite frokoststed. Prøv det pertentlig danderte avokadosmørrebrødet.
Copenhagen Street Food – en diger innendørs hall fylt av hjemmebygde matvogner – prøv for eksempel koreanske Bulko.
GRØD – mer enn en pussig mattrend, er Grød et herlig sted å spise en lett grøtfrokost med massevis av nøtter, sauser og bær til – eller kanskje til og med prøve deg på de indiske, salte middagsgrøtene. Spisestedet er selvfølgelig økologisk og bruker ofte gamle kornsorter som emmer og enkorn i grøten.
Torvehallerne – Mathallens danske storebror.
Bæst (nytt pizzasted fra folka bak Manfreds – hvor de selvfølgelig lager sin egen ost og speker sitt eget charcuterie på huset. Pizzadeigen er laget på surdeig. Sjekk også ut det nye bakeriet Maribelle vegg-i-vegg)
Fiskebaren i Kødbyen (kanskje det beste fiskerestuaranten i byen, i utelivsbydelen Kødbyen, bygget i de tidligere slakterbodene)
Nose2Tail (kjøper hele dyr og forsøker å servere alle delene. Du kan velge mellom tre retter: dagens fisk, dagens dyr og dagens innmat)
Meyers (Claus Meyer – mannen som mange mener er opphavet til den nynordiske matbølgen – setter fortsatt sitt preg på København. I tillegg til en rekke matbutikker, har Meyers blitt en København-kjede av gode delier, pizzeriaer, bakerier – hvor du får med deg din egen surdeigskultur! –  og restauranter. Forvent økologisk, sesongbasert og nordisk mat).

Drikke
Coffee Collective (verdens beste kaffe?)
Mikkeller & Friends (verdens mest sprelske ølutvalg? Det finnes flere barer fra Mikkeller-bryggeriet, men på denne har de også en egen butikk. Jeg kom hjem med blant annet stikkelsbærøl, rødbetøl, nypeøl og agurkøl)
Rødder mat & vin (naturvinsbutikk som også arrangerer middagsselskaper èn gang i måneden)
Ved Stranden 10 (flott naturvinsbar og -butikk. Stikk innom der på mandager når de serverer mat, eller på onsdager når de har uformelle vinsmakinger)
Krone vin (nok en naturvinbutikk!)

Stedene vi ikke rakk denne gangen
I`m a kombo/The Social Act (ikke en restaurant, men middagskonsept, skjer noen ganger i året)
Noma (kanskje det neste gang vi er i København er gjort om til et taqueria)
Restaurant Bror (serverer trash food, som de kaller det selv, og er opptatt av god ressursutnyttelse og å jobbe med årstidene. Åpnet nettopp en frokostkafè; Cafè Lillebror)
Amass (fra-jord-til-bord fra stjernekokken Matt Orlando)
Höst (nydelig nynordisk restaurant med prisvinnende interiør)
Fischer (byens beste italienske?)

Reisetips
Ta toget! Det tar bare 7 timer og er en fin, rimelig reise til et (bittelitt) varmere land. Du bytter tog i Göteborg, og derfra går det korresponderende Øresundtoget nærmere èn gang i timen, så om du har tid, kan du stoppe noen timer i Göteborg og spise lunsj før du reiser videre.

This entry was published on desember 3, 2014 at 16:23 and is filed under Uncategorized. Bokmerk permalenken. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: