Vi har fått et nytt familiemedlem: Grønne Johanna. På søndag fikk vi spikret henne sammen og plassert henne i et skyggefullt hjørne av fellesarealene ute. Nå er den nye varmkomposten – delfinansiert av kommunen – i full gang med å kompostere hageavfall og matavfall fra husholdningen.
Kompostering er veldig enkelt, en topp måte å få egen jordforbedrer til hagen på og bra for miljøet. Matjord er en knapp ressurs og ved å kompostere, bidrar du til det naturlige kretsløpet av jord – planter – mat – og jord igjen. Under følger en kjapp innføring. Om du vil lære mer, har MAJOBO jevnlig komposteringskurs.
Hva kan komposteres?
Matavfall – inkludert frukt, grønnsaker, teposter, kaffegrut, eggekartonger, tørkepapir og hageavfall går fint i komposten. Bein, hår og avføring (kattedoen for eksempel) bør ikke komposteres – de bruker for lang tid på å brytes ned.
Hvordan kompostere?
Når du komposterer, bør du legge et tykt lag (ca. 20 cm) med kvister og greiner nederst i beholderen, for å sikre god luftsirkulasjon. Over kvistlaget legger du litt tørt hageavfall som løv (ca. 20 cm). Så kan du begynne med matavfallet. Blant gjerne 3 deler matavfall og 1 del tørrere avfall som løv, eggekartonger, kvist, bark, flis eller annen strø. Komposten bør være ganske fuktig, så hell gjerne litt varmt vann over for å sette i gang prosessen.
Det følger ofte med en rørepinne når du kjøper kompostbeholder. Rører du rundt i komposten av og til, sikrer du god luftsirkulasjon i beholderen og forhindrer vond lukt. Komposten skal ikke lukte noe særlig. Varmkomposten trenger jevnlig påfyll av avfall for å holde prosessen i gang, så sørg for å mate den med avfall 1-2 ganger i uka. Dersom det er mye fluer rundt komposten, er ikke komposten varm nok. Prøv å rør rundt i komposten så den får god luftsirkulasjon. Når varmkomposten er i gang, skal temperaturen ligge på rundt 50 grader, og da dør fluenelarvene.
Når er komposten ferdig?
Varmkomposten bruker omtrent et halvt år på å lage kompost. Etter seks måneder ser komposten ut som jord og du kan måke ut den ferdig komposten fra beholderen (de fleste beholdere har luker nederst, så du får hentet ut kun det som er ferdig). Deretter bør den stå i nye seks måneder utendørs, gjerne under en presenning og bli ferdig til å bruke i hagen. De kaldeste månedene trenger den et vintertrekk (som følger med når du kjøper kompostbeholderen), men hvis du mater den jevnlig med mat- og hageavfall, går nedbrytningsprosessen av seg selv.
Etter et år har du altså fiks ferdig kompost. Blant ca. 1 del kompost med 3 deler jord for å få næringsrik jord til plantene dine. Lykke til!
Jeg har Grønne Johanna. Det fulgte med en isolasjonhette, men har ikke brukt den. Skal den settes på inne i beholderen eller utenpå? Burde sikkert brukt den i vinter.
Tar gjerne i mot råd.
Mvh Ranveig Lundeby
Ranveig.Lundeby@gmail.com
Isolasjonshetta skal brukes utenpå kompostbingen ja. Vi glemte litt av det noen år, og det går egentlig fint det også.