Kraft kan du koke av de mest uattraktive, mest benete kjøttstykkene – og det vanligste er stykkene som har fått sitt navn av retten; kraftbein.
Kraftkoking er god ressursutnyttelse, det er enkelt å lage – og det er også veldig sunt! Når du koker kraft, får du med deg alle de sunne næringsstoffene i beina, og kraft har tradisjonelt blitt brukt for å styrke fordøyelsesystemet, muskler og ledd – i tillegg til at det gir god smak på det meste.
Det vanligste er å bruke storfe, kylling eller fisk, men også andre kjøttyper gir god kraft (både sau og svin gir en sterkere smak, og anbefales først og fremst til sau- og svineretter).
Oppskriften kan strengt tatt oppsummeres i èn setning: kok beinete kjøttbiter på lav varme over lang tid. Her er et eksempel på en enkel framgangsmåte:
God kjøttkraft
1. Legg kraftbeina en gryte med kaldt vann – gjerne sammen med noen slurker eddik (som bidrar til å trekke næringsstoffene ut av beinene). La stå i en time for å trekke.
2. Imens kan du kutte opp grønnsakene i grove biter – disse skal gi kraften mer smak. Ta av det du har liggende, men det viktigste å ha med er løk og ulike typer rotgrønnsaker. For eksempel: To løk, et par-tre gulrøtter, en stangselleri, noen hele pepperkorn. Urter og krydder (hele pepperkorn for eksempel) kan også puttes i gryta, men hvis du vil ha en allsidig kraft, kan du sløyfe disse. Vannet i gryta skal såvidt dekke innholdet i gryta.
3. Kok opp kraften og skru så ned temperaturen helt ned så det ikke lengre koker, men at det er bevegelse i vannet. Hvis du er opptatt av at kraften skal være blank, kan du fjerne skummet som samler seg i gryta underveis mens kraften koker, men dette er ikke nødvendig.
4. La kraften stå og trekke så lenge du vil – minimum 3-4 timer, men gjerne opp mot 12-48 timer. Når du synes det er nok, skrur du av varmen, siler av beina og grønnsakene (de har gjort jobben sin, så de kan du med god samvittighet kaste) og avkjøler kraften. Siden kraftkokingen tar endel tid, er det lurte å lage store mengder av gangen – kraft er perfekt til nedfrysing. Frys dem ned i små beholdere – f.eks. isbitposer – så kan du lett hente opp det du trenger til middagen.