Etter en lang, slumrende vinterdvale, har nå både vi og bloggen våknet til live igjen. Vi har pusset opp badet i leiligheten, som viste seg å være en god anledning til en våropprydning i badromshyllene.
Her var det mye rart. Baderomsspray, kjøkkenspray, toalettspray – og speilspray! En million identiske (og relativt ubrukelige) kosmetikkprodukter. Og hyllevis med produkter til håret mitt – som knapt har opplevd annen behandling enn med en hårbørste og hårstrikker. Det var i det hele tatt ganske overraskende å se hvor mange unødvendige produkter som hadde hopet seg opp i den tiden vi har bodd her.
I tillegg har 2015 gitt oss en rekke nye grunner for å både kutte ned på hygieneproduktene og velge mer miljøvennlige varianter. Alle kjenner til farene ved hormonhermende kjemikalier som parabener, som finnes i mye kosmetikk. Men i tillegg er det mange kjemikalier i kosmetikk og hygieneprodukter vi ennå ikke kjenner effektene av. Ser man bort fra helsefaren for oss er innvirkningen alle disse kjemikaliene får på livet i havet og miljøet generelt heller ikke kjent. Denne uka har debatten om mikroplast – som blant annet finnes i tannkrem – rast i mediene. En ny rapport fra Miljødirektoratet viser at mikroplast er en alvorlig trussel for alt liv i havet og ved kysten.
I det store og hele er det god grunn til å kutte ned på disse produktene i husholdningen. Her gikk prosjektet vårt med å færre kjemikalier i hus godt overens med ideen om mindre forbruk. Jeg har her laget en liten liste over de hygieneproduktene de fleste har i hus, og som kan erstattet med mer miljøvennlige varianter eller som man kan lage selv av lett tilgjengelige varer.
Deodorant
Blant de klart vanskeligste å finne gode erstatninger for. Jeg ville ha en deodorant uten aluminium, mikroplast, parabener, siloksan og andre kjemikalier som er skadelig for miljøet og for meg. Jeg ville ha en deodorant som ikke er testet på dyr og som lett brytes ned i naturen. Samtidig må det jo fungere som deodorant, og det er det langt fra alle de trivelige, miljøvennlige variantene som gjør. Jeg har landet på to ulike varianter som er kremer du smører på, uten den roll-on-funksjonen, som er veldig fine. Det å bruke deodorantkrem er en tilvenningssak, men jeg har nå alternert mellom disse to de siste årene og de fungerer ypperlig.
Den ene er norsk – fra Rein hudpleie, en liten økologisk produsent fra Vestlandet som bruker norske urter og blomster i produktene sine. Den andre er fra Soapwalla og kan blant annet kjøpes via den økologiske nettbutikken PureSkin. Begge lukter mildt og godt og er drøye i bruk. De koster litt (rundt 150 kr), men du bruker opp mot et halvt år på å bruke opp de små krukkene. Begge deodorantene er veganske og inneholder kun økologiske ingredienser.
Hårprodukter og kremer
Man møter på mange av de samme problematiske kjemikaliene i hårprodukter som deodoranter, men det finnes mange gode sjampoer og balsamer som er nedbrytbare, veganske, ikke testet på dyr og laget av naturlige ingredienser. Stadig flere jeg kjenner kutter ut sjampo og balsam med den etterhvert velkjente No poo-metoden, men det var ikke noe for meg. Jeg har landet på Acure Organics sine hårprodukter som jeg kjøper via iHerb. I tillegg liker jeg godt såpene og kremene fra Lush – som er håndlaget kosmetikk laget helt uten kunstige tilsetningsstoffer og uten dyretesting.
Såpe
Kjøper du såpestykker istedenfor flytende såpe, slipper du mye plastemballasje. I tillegg finnes det så mange fine småprodusenter av såpe som er både økologiske og naturlige. I Oslo har vi jo Gruten med sin fantastiske kaffesåpe – laget på kaffegrut hentet fra kaffebarer i byen. Hun holder i tillegg kurs hvor hun lærer bort såpeoppskrifta for de av dere som vil begynne å lage sine egen såpe. Andre fine småprodusenter av såpe er Alveland, Naturland og Ren fryd.
På Røtter og Helios finner du også mange fine såper.
Kosmetikk
Her finnes det også en masse gode miljøvennlige alternativer. Jeg har egentlig bare begynt å bruke mindre sminke – mindre forbruk er tross alt den enkleste måten å være miljøvennlig på. Her kan du for eksempel oppsøke Grønne jenters testing av grønn sminke, eller sminkebloggen Grønn & skjønn.
Menskopp
Jepp, sånn har det blitt. Jeg trodde menskopper var for hippier og doomsday preppers, men nå er det faktisk sånn at menskopp fungerer! Og det gir en mye mer behagelig hverdag. Facebooksiden Menskopp kan informere om at det kastes utrolige 100 milliander brukte bing og tamponger i løpet av et år! En menskopp skaper ikke mer avfall enn èn liten silikonbeholder hvert tiende år. Anbefales helhjertet! Kan kjøpes blant annet på Røtter på St. Hanshaugen, på Helios eller på apoteket.
Ålreite nettbutikker som selger økologiske, miljøvennlige, dyrevennlige etc produkter:
– iHerb (alt av økologisk, amerikanske hudpleie, kremer osv)
– Rein hudpleie (kosmetikk, hudpleie)
– Charlottes urtekosmetikk (kosmetikk, vaskemidler)
– Naturlig liv (diverse mat, kosmetikk og kjemikaliefrie produkter)
– C Heyerdahl (vaskemidler)
Mer informasjon finner du blant annet på sidene til Framtiden i våre hender, som har mange tester av ulike kosmetikkprodukter. Bok Renere liv fra i fjor har også masse nyttige tips om hvordan du lager dine egne vaskemidler og små endringer du kan gjøre i husholdningen for å bli mer miljøvennlig. Aftenposten TV laget tidligere i år en fin webserie som het Bærekraftig brukerhåndbok – om bærekraftige husholdningsprodukter, hvor du kan lære å lage din egen tannkrem, såpe og vaskemiddel med ting du gjerne har liggende rundt i huset. I neste blogginnlegg skal jeg fortelle litt om hvilke rengjøringsprodukter jeg bruker og hvordan du enkelt kan lage dine egne.